Градоначалникот на Ново село заработи кривична пријава од МВР под сомневање дека сторил кривично дело ,,злоупотреба на службената положба,, додека тројца вработени од општината се лишени од слобода  оти со службено возило разнесувале изборен пропаганден матријал информираше МВР. Според полицијата градоначалникот дозволил на вработените од општината да управуваат со службеното возило голф без патен налог и во него да превезуваат плакати кои биле натоварени од печатница од Кочани за тројца кандидати за градоначалник на една политичка партија

Градоначалникот на Ново село Блажо Велков ни изјави дека бил затекнат како од ситуацијата така и од кривичната. Вели дека вработените од општината на своја рака го зеле службеното возило за што ниту бил информиран ниту пак дал наредба. Најави дека ке превземи мерки за санцкии против вработените додека кривичната  ја нарече хајка од политичкиот опоненет