За Денот на независноста на Р. Македонија,  ЛД ,,Фазан,, од Василево најавува силен меѓународен турнир во стрелање глинени мети, дисциплина Трап.  Турнирот ќе се одржи на стрелиштето кај брана ,,Турија,,  каде и досега се организираше, но годинава се најавува масовност и неизвесна борба во трката за освојување на првите места во поединечна и екипна конкуренција. Според информациите што доаѓаат од  ЛД ,,Фазан,, од Василево  пријавени се околу 60 ловџии и 20 ловни друштва од земјава но и Бугарија. Заради силната конкуренција турнирот ке започне во утринските часови а во жирито за регуларноста ќе се грижи комисија составена од повеќе ловни друштва

,, Подготовките за овој турнир финишираат  и се надеваме дека и годинава ќе бидеме одлични организатори и домаќини. Според пријавите што стигнаа за турнирот, навистина  имаме силна конкуренција и ќе има неизвесност околу победниците. Околу 60 ловџии ќе угостиме на натпреварот кој станува се поатрактивен меѓу ловџиите, бидејки станува збор за олимписки спорт кој бара прецизност а пред се концетрација и брзина. На натпреварот за најдобрите ќе бидат доделени пехари и медали, но ке бидат доделени и богати награди,, ни кажа Зоран Јанев претседател на ЛД ,,Фазан,, од Василево

Паралелено како што информираа  од  ,,Фазан,, за сите учесници на турнирот но и ловџии кои ќе бидат присутни на стрелиштето  кај брана Турија, е планиран ловџиски ручек  подготвен на традиционален начин.