Словачка како земја членка на ЕУ останува на ставот дека Балканската миграциска рута треба да биде затворено а земјите членки да дејствуваат поефикасно. Ова е ставот на амбасадорот на Словачка во земјава Мартин Брезак, држава која досега има испратено 190 полицајци да им помагаат на македонските за справување со илегалните преминувања

Состојбата е стабилна. Опаѓа и бројот на илегалните преминувања кажа министерот за внатрешни Оливер Спасовски, кој подвлече дека е потребна заедничка координација и настап за справување со евентуален нов бран бегалци

Спасовки тврди дека двата транзитни кампа се доволни за евентуален нова бегалска криза и нема птореба од градење нови.

Во наредниот период надлежните треба да одлучат дали ќе има продолжување на кризната состојба на јужната и северната граница од 2015 година