При обиколката на зградата на новото седиште на НАТО, Трамп нагло го оттурна Марковиќ, кој стоеше пред него. Снимката од инцидентот брзо се прошири по интернет.
Сепак, портпаролот на претседател истакна дека местото на лидерите на земјите членки на НАТО за фотографирање се однапред утврдени и истакна дека Трамп само го следел протоколот.